Kalamarkkinat syntyi Tampereella

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS  

 OSAKASKUNTIEN   LUVANMYYNTIPISTEET  

 RAPUTALOUS  

 TAMPEREEN  
KALAMARKKINAT  


PIRKANMAAN  
KALAPAIKAT  


KALAPASSI  

KUHAMAA-PROJEKTI  

SAALISPÄIVÄKIRJA  

 PIRKANMAAN   KALATALOUSKESKUS   etusivulle  

 

16.4.2024

KEVÄÄN HERKUT JA KALATIETOA TAMPEREEN KALAMARKKINOILTA

Viikonloppuna 19.-21.4.2024 (pe-su) Tampereen Laukontori täyttyy herkullisten kalaruoka-annosten, kalavalmisteiden ja muiden tuotteiden myyjistä. Perinteiseen kevään tapahtumaan on tulossa runsas joukko kauppiaita ympäri Suomen. Alarannassa on tiedossa ilmassa leijuvia aromeita, keväistä kuhinaa ja hienoa tunnelmaa.

Herkkujen ohella kalamarkkinoilla on elävää musiikkia, monipuolista ohjelmaa ja kalastusneuvontaa. Heti perjantaiaamuna lavalle nousevat Tampereen yliopiston normaalikoulun musiikkiluokan oppilaat, joiden repertuaarissa on mm. rapuaiheisia lauluja. Markkinoiden ohjelmaan kuuluu kalankäsittelyä (pe ja la) ja kalaruokanäytös (la) sekä keskustelutuokioita mm. liveluotaimen hyödyntämisestä kalojen etsinnässä sekä kuluvan vuoden mukanaan tuomista kalastuslain muutoksista.

Lähikala ui ruokapöytiin

Lauantaina 20.4. lavalla ideoidaan kotimaisen kalan käytön edistämistä. Suomalainen kala on arvossaan, ja sen kulutusta kannattaa entisestään lisätä. Kuha, hauki, ahven, muikku, siika ja viljelty kirjolohi ovat monen suosikkikaloja. Suomalaiset ovat myös oivaltaneet, kuinka hyvää ruokaa särkikaloista voidaan valmistaa. Kalamarkkinoilla särkikaloja onkin tarjolla useammilla tiskeillä.

Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2035 mennessä. Lähikalalla on positiivisia terveysvaikutuksia ja lyhyt hiilijalanjälki. Parhaita perusteita kalan syömisen lisäämiselle on toki se, että kalaruoat ovat erittäin herkullisia, ja kalasta voi loihtia rajattomasti maistuvia aterioita. Tampereen kalamarkkinoiden tavoitteena on ollut tapahtuman alusta saakka kotimaisen - erityisesti sisävesikalan - käytön lisääminen. Onhan Tampere Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki, jonka lähialueelle levittäytyvät upeat kalavedet.

Omakala käyttöön

Sunnuntaina 21.4. kalamarkkinoilla on esillä mm. Omakala-palvelu. Kalastuslain uuden määräyksen mukaan 16-vuotta täyttäneiden kalastajien tulee jatkossa ilmoittaa kalastus- ja saalistiedot tietyistä, lähinnä uhanalaisista kalalajeista, jotka tullaan tämän vuoden aikana määrittelemään kalastusasetuksella. Saaliskirjanpito ja -ilmoitukset on helppo tehdä mobiililaitteeseen asennettavan Omakala-sovelluksen avulla.

Tampereen kalamarkkinat järjestää Pirkanmaan Kalatalouskeskus. Markkinoiden ohjelma ja tietoa tapahtumasta osoitteessa https://kalatalo.fi. Infoa myös https://facebook.com/tampereenkalamarkkinat. Facebookissa ja Instagramissa on esillä kuvia Tampereen kalamarkkinoilta tapahtuman alkuajoilta 1990-luvulta.

16.4.2024

KEVÄÄN 2024 TAMPEREEN KALAMARKKINOIDEN LIIKENNEJÄRJESTELYT

Laukontorin eteläreunassa oleva jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitettu väylä suljetaan pyöräliikenteen osalta. Pyöräilijöille on erillinen opastettu kulkureitti ja osa jalkakäytävistä muutetaan yhdistetyksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi. Laukontorin länsireunan pyörätie muutetaan jalakäytäväksi.

Jalankulkijat voivat käyttää Laukontoria muutoin normaalisti poislukien tapahtuman rakentaminen ja purkaminen. Lisäksi Laukontori suljetaan kokonaan tapahtuman ulkopuolisina aikoina, jolloin myös jalankulkijat opastetaan korvaaville reiteille. Poikkeavista liikennejärjestelyistä opastetaan alueella liikenteenohjauslaittein ja merkein.

Kartta kalamarkkinoiden liikennejärjestelyistä.8.4.2024

KEVÄÄN 2024 TAMPEREEN KALAMARKKINAT OVAT JO LÄHELLÄ

Kevään pirteään ja odotettuun avaukseen, Tampereen Kalamarkkinoihin on aikaa enää puolitoista viikkoa.

Kotimaiset kalaherkut kutsuvat kaikkia kalan ystäviä jälleen Ratinanvuolteen äärelle Laukontorille aistimaan leppoisaa markkinatunnelmaa, nauttimaan ulkoilmasta ja tekemään hyviä ostoksia kalapöytien ja muiden oheistuotteiden parissa. Runsaasti myyjiä on ilmoittautunut tapahtumaan. Kalamarkkinoiden alustava ohjelma ja myyjäluettelo on tänään päivitetty markkinoiden sivuille. Tervetuloa kalaan, a`la Alaranta!

Tervetuloa maistelemaan ja haistelemaan ja kalaruokien aromeja Laukontorille!9.1.2024

TAMPEREEN KALAMARKKINOIDEN 2024 JÄRJESTELYT OVAT KÄYNNISSÄ

Talvi on parhaimillaan, mutta kevättä kohti mennään vauhdilla päivien pidentyessä nopeasti. Tampereen kalamarkkinoiden myyjäilmoittautuminen on tänään avattu, ja tiedot tämän vuoden tapahtumaan liittyen on päivitetty kalamarkkinoiden sivuille. Kevään kalamarkkinat pidetään 19.-21.4.2024.

Kotimaiset herkulliset kalatuotteet ja -ruoat tulevat olemaan jälleen monipuolisesti esillä huhtikuisilla kalamarkkinoilla, joka on Tampereen kevään juhlahetkiä Alarannassa Ratinan suvannon äärellä. Kerromme tapahtumasta ja sen ohjelmasta lisää lähempänä H-hetkeä.


Facebook: @pirkanmaankalatalouskeskus, @tampereenkalamarkkinat

Instagram: @pirkanmaankalatalouskeskus


 

Kalamarkkinat syntyi Tampereella

Rannikkokaupungeissa on pidetty silakkamarkkinoita. Ne ovat säilyttäneet suuren yleisön kiinnostuksen kautta vuosikymmenten. Pirkanmaan kalatalouskeskuksessa heräsi kiinnostus samantyyppisen tapahtuman järjestämiseen. Halusimme kuitenkin jotain uutta ja siihen mukaan vähän vanhaa. Tältä pohjalta alkoi kalamarkkinoiden kehittely.

Suomen ensimmäiset kalamarkkinat pidettiin Tampereella vuonna 1991 Laukontorilla. Tapahtuman suunnittelussa tietoisesti valitsimme nimeksi kalamarkkinat eikä silakkamarkkinat. Silakkamarkkinoilla on oma historiansa eikä idean suora kopioiminen toimi. Kalamarkkinoilla tuodaan esille kaikenlaista kalaa, silakka on yksi laji muiden joukossa.

Ensimmäisenä vuonna markkinat pidettiin syksyllä mutta yleisön pyynnöstä tapahtuma järjestettiin kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin. Keväällä tapahtuma on viikkoa ennen vappua, kesäkauden avaus. Syksyllä tapahtuma on Tampere-päivän yhteydessä. Markkinat sai heti jakamattoman suosion.  Kalamarkkinat on Tampere-päivän suosituin tapahtuma.  Keväällä ja syksyllä tapahtumassa käy noin 30 000-40 000 asiakasta noin 80 000 asiakasta.

Hyvä idea poiki uusia tapahtumia eri puolille maatamme. Pian Tampereen kalamarkkinoiden käynnistyttyä alkoikin eri puolille Suomen nousta kalamarkkinaboomi. Kalamarkkinatapahtumia onkin runsaasti eri puolilla Suomea.

Kalastajien suoramyyntitapahtuma

Vuosien varrella markkinoilla on ollut useita muotituotteita, jotka ovat tulleet jäädäkseen. Loimukirjolohi, kalapaella, upporasvassa tiristetyt muikut ym. ovat pysyneet yleisön suosikkeina. Perinteiset puolisäilykkeet silakasta, täyssäilykkeet muikusta, kuoreesta, särjestä ovat pysyneet suosittuina.  Monille kalastajille kalamarkkinoista on tullut tärkeä lisätulon lähde sen jälkeen kun kalan hintataso laski 1990-luvulla. Markkinat ovat kalastajalle tärkeä suoramyyntitapahtuma, jossa kohdataan asiakas henkilökohtaisesti.

Kalamarkkinat on perhetapahtuma. Tapahtumassa on huomioitu myös lapset ja nuoriso. Perjantain nuorisopäivänä tarjotaan lapsille ja nuorille heitä kiinnostavia tuotteita ja ohjelmaa. Näin opetamme tamperelaiset nuoret käymään tapahtumassa ja nauttimaan kalasta. Markkinatapahtuman tulee olla tapahtuma, jossa asiakkailla on mahdollisuus syödä maittavaa kalaruokaa, tehdä hyviä ostoksia ja tapailla vanhoja tuttuja - sanalla sanoen viihtyä tapahtumassa ilman arkipäivän kiirettä.

Tervetuloa viihtymään

Toivottaa

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry

- - - - - - - -

Lisätietoa markkinoista:

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n markkinakoordinaattori Päivi Vuorinen p. 040-5929421

Toiminnanjohtaja Ismo Kolari, p. 050-5929 259.

Kalamarkkinoiden kartta, myyjäluettelo ja ohjelma löytyvät näiltä sivuilta.

Tampereen kalamarkkinat pähkinänkuoressa:

Järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 1991

Nykyään vuosittain sekä keväällä että syksyllä

Markkinapaikka Tampereen Laukontori

Kävijämäärä 30 000 - 50 000, noin 100 myyjää eri puolilta Suomea

   Tampereen kalamarkkinat 
 


Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry Osoite: Kuokkamaantie 4a, 33800 TAMPERE    
e-mail: pirkanmaan.kalatalouskeskus@kalatalo.fi